Elérhetőségeink: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 17.   E-mail: gyakorlo@kistk.hu  Telefon: +36-52/614-600      Fogadóóra »

Kölcsey FerencReformátus Gyakorló Általános Iskola


Takarítási világnap

A takarítás a saját közvetlen környezetünk tisztán tartásának művelete. Mindenki tisztán, rendben tartja saját otthonát. Sok magyar szólás, közmondás és népszokás is kötődik a takarításhoz. Régen pl. az egyik legnagyobb dicséret volt a “tiszta udvar, rendes ház”, ami a takarítás fontosságára hívja fel a figyelmet. Van egy másik mondás is: “Mindenki a saját háza táján söprögessen!”, ami egyrészt azt is jelenti, hogy mindenki foglalkozzon a saját dolgával, ne máséval, másrészt az is benne van, hogy mindenki felelős a saját környezetének (házának, udvarának) tisztaságáért. És miért gondolták régen azt, hogy ha egy lányt körbesöpörnek, az 7 évig nem megy férjhez? Azért, mert az a lusta lány, aki nem fogta meg a seprűt, nem kellett senkinek. És kb. 7 év kellett ahhoz, hogy az emberek elfelejtsenek egy ilyen botrányos esetet. A takarítás, környezetünk tisztán tartása tehát mindig fontos volt. Régen is, most is, és az marad a jövőben is.

Hulladékokat sajnos mindenki termel, anélkül már nem tud élni a mai modern ember. Régen is voltak hulladékok, de azokat vagy hasznosították, vagy lebomlottak. De a mai hulladékok már nem bomlanak le olyan gyorsan, főleg a műanyagok, amelyek nem találhatók meg a természetben (éppen ezért biológiai úton nem is bomlanak le, vagy ha igen, akkor is csak évszázadok alatt, mert a természetben a lebontó szervezetek nem tudnak mit kezdeni velük), ezért ezekkel kezdeni kell valamit. A takarítási világnap főleg arról szól, hogy tartsuk rendben a környezetünket, ne hagyjuk szanaszét a hulladékokat, hanem vagy hasznosítsuk, vagy helyezzük el (lehetőleg szelektív) hulladékgyűjtőben, ahonnan a megfelelő helyre kerül, vagy hasznosításra, vagy biztonságos ártalmatlanításra. Arról is szól ez a nap, hogy ilyenkor érdemes kitakarítani a lakást, selejtezni a lomokat. de takaríthatjuk a tágabb környezetünket is.

Tele van zacskóval a bokor… De legtöbbször nem is csak zacskóval, hanem üdítős flakonnal, papír zsebkendővel, alumínium sörös dobozzal, és ki tudja még mi minden mással a rágógumitól a kutyagumiig… Erdőkben, sűrűbb bokros-fás részeken, lakott területek közelében, de már látótávolságon kívül gyakran találunk más, nagyobb tárgyakat is “ott felejtve”. Autógumit, WC-kagylót, hűtőt, mosógépet, stb. Ezt soha nem értettem. Aki oda ki tudja vinni, belefektet ennyi időt, energiát, az ennyi erővel már a hulladékudvarba is vihetné, ahol 1 köbméterig ingyenes a lerakás… És azt sem értem, miért nem gondol arra az ilyen ember, hogy ez később neki is rossz. Aki kiviszi a bokor alá az autógumit, az milyen erdőben szeretne sétálni?

A bokorban a madárfészek helye van, nem az autógumié…

Ezért fontos a szűkebb és tágabb környezetünket tisztán, rendben tartani. Ezért fontos a takarítás, és ezért fontos, hogy a hulladékoktól csak a megfelelő módon szabaduljunk meg, és ne az erdőbe, hanem a konténerbe tegyük! Erről szól a takarítási világnap.

forrás: https://felsofokon.hu/kornyezetvedelem/a-takaritasnak-is-van-vilagnapja/