Elérhetőségeink: 4026 Debrecen, Hunyadi u. 17.   E-mail: gyakorlo@kistk.hu  Telefon: +36-52/614-600      Fogadóóra »

Kölcsey FerencReformátus Gyakorló Általános Iskola


Könyvtár

Könyvtárunk iskolai könyvtár, így feladata elsősorban az intézményben folyó oktató-nevelő munka segítése, a pedagógusok és a tanulók igényének kielégítése. A tanórákkal kapcsolatos igényeken túl feladat a különböző információk adása, a szabadidő hasznos eltöltése A gyakorlóiskolai jelleg miatt a hallgatók képzésének gyakorlati színtere is a könyvtár.

A működési szabályzat szerint a gyakorlóiskola tanulói, nevelői és egyéb technikai dolgozói korlátozás nélkül használhatják, míg a főiskolai oktatók és hallgatók csak korlátozottan, legfeljebb helyben használatra látogathatják a könyvtárat. Ennek oka az, hogy az állomány nem az ő igényeiknek megfelelően kerül alakításra (arra ott a főiskolai könyvtár).

A könyvtár alapterülete: 104 m2.
Az állomány nagysága: 36 000 könyvtári egység.

Szolgáltatások

 • Kölcsönzés (tanulóknak csak könyv)
 • Könyvtári órák
 • Könyvtári rendezvények
 • Tájékoztatási-, bibliográfiai- és adatszolgáltatás
 • Helyben használat a 30 fő befogadására alkalmas olvasóteremben
 • Internethasználat

A tanulók három hétre vihetnek el legfeljebb 3 könyvet, míg a pedagógusok minden dokumentumtípusból kölcsönözhetnek időbeli megkötés nélkül.

A tanulói kölcsönzés az S-LIB integrált könyvtári rendszer kölcsönzési moduljával történik.

Könyvtárunkban a beiratkozott könyvtári olvasók száma 857 fő. Kölcsönzések száma 4 500, a dokumentumok helyben használatának száma 3 200 évente. A könyvtári órák száma meghaladja a 150-et.

Nyitvatartás

A kölcsönzés osztott nyitva tartással működik, külön időben zajlik a nevelők, és külön a tanulók kölcsönzése.

Felnőttek Tanulók
Hétfő – Csütörtök: 08:30-10:00 Hétfő – Csütörtök: 12:30-15:00
Péntek: – Péntek: –

Péntekenként szakértői és szaktanácsadó feladatok ellátására kerül sor a Református Pedagógiai Intézet és az Oktatási Hivatal koordinálásában.

Elérhetőség: 06/52 614 581
btakacsmargo2@gmail.com

Fenntartás

A működéshez a pénzügyi fedezetet a fenntartó, a Tiszántúli Református Egyházkerület biztosítja, míg a könyvtár felügyeletét első fokon a gyakorlóiskola igazgatója látja el.

A gyakorlóiskola könyvtárának hálózati központja a főiskolai könyvtár. Rendszeresek a módszertani, illetve szaktanácsadások.

Hallgatóknak – óravázlatok

Betűrend 3.osztály

Írástörténet 8. osztály

Írástörténet 8. osztály PPT

Friss híreink

Az Országos Bod Péter Könyvtárhasználati Verseny megyei fordulójában Barna Zsófia 8.b osztályos tanuló 3. helyet szerzett. Gratulálunk neki!

 

 

Iskolánk a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által a  “Hajdú-Bihar Megyei Klímastratégia kidolgozása és Éghajlatváltozási Platform létrehozása” című projekt keretében meghirdetett irodalmi pályázaton az egyik legtöbb pályaművel pályázó intézmény díját nyerte.  A díjjal százezer forintos könyvvásárlási utalvány is együtt jár, amelyet iskolai könyvtárunk állományának bővítésére kívánunk fordítani. 

 

 

2018. március 28-án, szerdán bemutató könyvtári foglalkozásra kerül sor a könyvtáros-tanárok tavaszi szakmai napja keretében a POK szervezésében. A tanóra 9.55-kor kezdődik, az 5. d osztály tanulóival a Húsvét témakörét járjuk körbe könyvtári eszközök felhasználásával. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2018. február 21-én a POK bázisintézmények rendezvénysorozatainak keretében bemutató könyvtári foglalkozásra kerül sor könyvtárunkban. A tanóra 9.55-kor kezdődik, a 6.z osztály tanulóival  a Lovagkor témáján keresztül az érdeklődők betekintést nyerhetnek a projekttanulás lehetőségeinek alkalmazására a különböző szakterületeken könyvtári környezetben. 

 

Az Olvass többet! 2017/2018. tanév tavaszi fordulói legfontosabb időpontjai a következők:
1.online forduló: 2018. február 19. – március 6.
2. forduló: 2018. március 27. 14:30 (regisztráció: március 25-ig)
3. szóbeli forduló a II. kategóriában versenyzőknek (3 fős csapatokkal): 2018. április 13. (nevezési határidő: április 5.)
Ajánlott olvasmányaink:
I. kategória (5-6. osztályosok): 
Nógrádi Gábor: Petepite: Az apu én vagyok 
II. kategória (7-12. osztályosok):
Teremtéstörténetek – egyiptomi, finn, indiai, maja, magyar, tibeti (www.mek.oszk.hu)
Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Kellemes olvasást kívánunk minden régi és új olvasónknak!

 

 

TEAHÁZ

 

2018. január 30-án,  kedden  az alsó tagozatos tanulóknak, míg február 1-jén, szerdán a felső tagozatos tanulóknak délután 14 órakor teaházat rendezünk  a könyvtárban. Különleges gyümölcstea-keverékekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Mindenki hozzon saját teáscsészét!

Újra lesz teáscsésze szépségverseny.

          Osztályonként két gyereket várunk. 

Figyelem! A teák egy része dióféléket tartalmaz.

 

 

Kölcsey Városi Tanulmányi Verseny

MŰVELTSÉGI   VETÉLKEDŐ

felső tagozatos tanulók számára

2018. január 26.

Résztvevők:  2 fős csapat/iskola (6-7. osztály,  évfolyamonként 1-1 fő)

Téma:

   Reformáció 500

Tartalom:

 A csapatok játékos formájú és kompetencia alapú, színes, érdekes  szövegalkotási, anyanyelvi, nyelvhelyességi és könyvtárhasználati feladatokat oldanak meg  – főleg írásos formában –  a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódva.

Tekintettel arra, hogy az általános iskola tananyagában nem szerepel a reformáció irodalma, ezért a felkészüléshez nem jelöltünk ki kötelező irodalmat. A versenyben ezért olyan tanulók részvételét javasoljuk, akik a fenti tartalomhoz megfelelő készségekkel és képességekkel rendelkeznek, kreatívak, gyorsak, valamint  jól  kommunikálnak szóban és írásban egyaránt. Továbbá jártasak a lexikonokban, szótárakban, ill. digitális tartalmakban való keresésben.

(Magyar értelmező szótár, Idegen szavak szótára, Magyar életrajzi lexikon, térképek)

 

 

Kedves Gyerekek!

A folyamatosan frissülő gyerekirodalmi adatbázisban szereplő könyvekből 

új ajánló készült a karácsonyi szünetre.

Jó olvasást kívánok:Margó néni!

 

 

    

A karácsonyi versmondó verseny eredményei:

1-2.osztály 1.hely Cseh Barnabás 1.z osztály
2.hely Galoff Gréta 1.b osztály,
3.hely Jenei-Szép Cecilia 2.b osztály
A vers címe:Ünnep-magyar népköltés

3-4.osztály 1.hely Nagy Csenge 3.a osztály
2.hely Kun Ágota 4.a osztály,
3.hely Bakó Hédi 3.c osztály
A vers címe:Szabolcska Mihály: Adventi ének
A karácsonyi koncerten az 1. helyezett mondja a verset, az istentiszteleten pedig a 2. helyezett!

5-6.osztály 1.hely Demény Réka 5.b osztály
2.hely Cseh Flóra 5.z osztály,
3.hely Máthé Flóra 6.a osztály
A vers címe: Lukátsi Vilma:Bezárt ajtók

7-8.osztály 1.hely Bulik Janka 7.z osztály
2.hely Cserta Dóra 8.c osztály,
3.hely Parti Bianka 8.c osztály
A vers címe:Devecsery László: Fenyő-álom

A nyertesek közül az első helyezettek december 21-én 16.30-kor a Nagytemplomban kezdődő karácsonyi istentiszteleten, a második helyezettek december 14-én 17 órakor szintén a Nagytemplomban kezdődő karácsonyi hangversenyen, míg a harmadik helyezettek az iskolarádióban mondják el verseiket. Gratulálunk minden díjazottnak!

 

   

Iskolánk könyvtára egy szülői felajánlásnak köszönhetően  a következő új könyvekkel gyarapodott:

Az aranymacska rejtélye,

Ékszerlopás a színházban,

Santa Claude 

Claude és az aranyérem

Claude a sípályán  

Claude nyaral 

Szerelmi nyomozás 

Puszi, Erzsi!    

Köszönjük a mintegy 15.000 Ft értékű felajánlást!

 

 1. november 23-án, csütörtökön könyvtárostanári szakmai nap megtartására került sor iskolánk könyvtárában. 

A megjelentek a köszöntés (Ember Sándor igazgató úr és Kelemen Gabriella  pedagógiai szakértő, RPI telephelyi koordinátor) és nyitóáhítat után(Szilágyi Tamás lelkész, igazgatóhelyettes) először arról hallhattak, hogy milyen módon lehetséges tehetséggondozást végezni  a könyvtárban. Szó esett néhány országos könyv-, könyvtár- és olvasásnépszerűsítő versenyről és programról(Olvass többet!, Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny), valamint  a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola által immár 21 éve szervezett országos tanulmányi versenyről. Ebben a tanévben a reformacio.ma   honlap felhasználásával készült a könyv- és könyvtárhasználati forduló. Az előadó, Bajiné Takács Margit, mesterpedagógus bemutatott néhány feladattípust, sőt közös játékos feladatmegoldásra is sor került.

A második előadást Hajdu Andrea a nagykőrösi  Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium könyvtárostanára tartotta Hatékony tanulás-segítés az iskolai könyvtárban címmel. Előadásának középpontjában a kritikai gondolkodás fejlesztése állt, illetve annak könyvtári gyakorlatba ültetésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg  a hallgatósággal. Kitért többek között az RJR-modell, a fürtábra, a jóslás, a kooperatív tanulás alkalmazásának lehetőségeire. 

A szakmai nap délután a Debreceni Református Kollégium Múzeumában záródott, ahol Kovács Teofil tárlatvezetésével ismerkedhettek meg  a résztvevők az állandó kiállításokkal és a Nagykönyvtárral.

Tartalmas, élményekben gazdag napot tölthettünk együtt, ahol minden résztvevő egyöntetű véleménye ez volt: várjuk a következő találkozást, reménység szerint tavasszal!

                                                                                                

                   

2017. november 28-án,  kedden az alsó tagozatosoknak (3-4.osztály) míg  29-én,  szerdán délután  a felső tagozatosoknak 14 órakor teaházat rendezünk  a könyvtárban . Itt a keleti teák világával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Mindenki hozzon saját teáscsészét!

Újra lesz teáscsésze szépségverseny.  Osztályonként két gyereket várunk.

 

MEGHÍVÓ

 

A Református Pedagógiai Intézet „Iskolai Könyvtáros” szakmai napot szervez, melynek középpontjában a könyvtárak újabb lehetőségeinek és jó gyakorlatainak bemutatása áll.

A rendezvény időpontja: 2017. november 23. (csütörtök) 10:00-15:00

A rendezvény helyszíne: Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Könyvtára

(4026 Debrecen, Hunyadi u. 17.)

 

A szakmai nap programja: Idő

Téma

Előadó

10.00 – 10.10

Áhítat

Szilágyi Tamás, lelkész, igazgató-helyettes (Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola)

10.10 – 11.10

Könyvtárak és könyvtárosok a versenyeztetésben, versenyszervezésben – jó gyakorlat bemutatása

Bajiné Takács Margit, könyvtáros tanár (Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola)

11.10 – 11.20

Kávészünet

11.20 – 12.20

Hatékony tanulás-segítés az iskolai könyvtárban – korszerű pedagógiai módszerek bemutatásával

Hajdú Andrea, könyvtáros tanár (Arany János Református Gimnázium)

12.20 – 13.00

Ebédszünet

13.00 – 14.00

Látogatás a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában

Debreceni Református Kollégium munkatársa

14.00 – 15.00

Múzeumi séta a Debreceni Református Kollégium Múzeumában

Debreceni Református Kollégium munkatársa

       

 

             Kisfilmpályázat

Az Országos Széchenyi Könyvtár pályázatot hirdet felső tagozatos általános iskolás osztályok számára az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából. A filmpályázat célja az iskolai könyvtárak megismerése és megismertetése diákszemmel. Ily módon kiemelendő egy, a közösség (iskola, város, osztály) számára valamely okból értékes kötet bemutatása, mely az iskolai könyvtár gyűjteményében is megtalálható. Olyan ötletes megoldásokat várnak, melyek az osztály tagjainak szerves együttműködésén alapulnak.

 • A kisfilm időtartama: 3-5 perc
 • A pályaműnek tartalmaznia kell a kötet bemutatását, valamint, hogy miért fontos az adott közösség életében, működésében, mindennapjaiban. Szükséges továbbá egy word dokumentumban feltüntetni a pályamű címét, az iskola nevét, elérhetőségét, az osztályfőnök nevét, az osztálynévsort.
 • Feltöltési határidő: 2018. január 5. A feltöltés módjáról külön értesítik a jelentkezőket.

Az eredményhirdetés időpontja: 2018. január 22. (A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett könyvtári nyíltnap keretében.)

A pályaművek közül az Országos Széchényi Könyvtár vezetősége a három legkiválóbb alkotást díjazza. Minden nyertes pályázó iskolájának könyvtárát értékes könyvcsomaggal gyarapíthatja.

 1. helyezett: A nyertes osztály minden tagja egyedi ajándékcsomagban részesül. Az egész osztály ingyenesen vehet részt az Országos Széchényi Könyvtár Corvina-kiállításán.
 2. helyezett: Az egész osztály ingyenesen vehet részt az Országos Széchényi Könyvtár Corvina-kiállításán, valamint a hozzá kapcsolódó múzeumpedagógiai programon.
 3. helyezett: Az egész osztály részt vehet a „Hogyan mosható a papír?” című foglalkozáson, mely során megismerkedhetnek a restaurátor műhely titkaival és tárgyalkotásban is részesülnek.

További információért forduljanak, Andrási Erika múzeumpedagógushoz az andrasi.erika@oszk.hu címen

 

FELHÍVÁS   

Az Ady Endre Gimnázium Olvass többet címmel immáron 11. alkalommal rendezi meg versenyét. Az őszi első, online forduló október 29-ig tölthető ki a http://konyvtar.ady-debr.sulinet.hu/konyvlap/olvass/olvasskeret.htm  oldalon. Várnak régi és új olvasókat, valamint az 5-6.osztályos versenyzőket is. :) Az illusztrációs pályázatra is küldhetők mostantól az alkotások.
Bővebb információ a plakátokon olvasható. 

                                                                                           

                                   

Szeretsz olvasni? Akkor téged is vár a könyvtár!

Felső tagozatos tanulók számára OLVASÓKÖRT szervezünk. Terveink szerint 2-3 hetente hétfőn délutánonként találkoznánk ½ 3-kor, ahol megbeszéljük a kör tagjai által olvasott műveket, játszunk, kreatív feladatok megoldására, valamint olvasmányajánlóra kerül sor. Az első találkozásunk időpontja 2017. október 9. hétfő, délután ½ 3, helye a könyvtár!

Várunk minden érdeklődő felső tagozatos gyereket!

Az ötletgazdák: Csávás Flóra, Szegedi Liliána 7. b osztályos tanulók

  és Margó néni

 

 

Minden látogatónknak sikerekben gazdag új tanévet kívánok Kányádi Sándor versével!

 

Kányádi Sándor: Bandukol az őszi nap

Bandukol az őszi nap, s megáll minden fánál.

Bandukol és elidőz minden iskolánál.

Meg-megáll és elidőz… mire is kíváncsi

vajon ez a szelíd, ősz Nap-tanító bácsi?

Meg akarja tudni, hogy rendesek-é, jók-é

akik nála nyaraltak, nincs közöttük kópé.

Nem bújt-é a pad alá az a virgonc Pista,

s vajon az a Bandikó most is olyan lusta?

S följegyzi, ha rosszat lát, föl bizony, barátom, –

s megégeti orrukat majd a jövő nyáron.

 

 

 

Április 11. József Attila születésnapja. 1964 óta ekkor tartjuk minden évben, nagy költőnk emlékére, a költészet napját.

Iskolánkban április 11-én, kedden versünnepi író-olvasó találkozó lesz Majzik Ilona költőnővel, aki zenés műsor keretében mutatja be első-második osztályosoknak szóló verseit a könyvtárban délután kettő órától.

Itt vásárolni lehet majd az írónő által írt könyvekből.

Gyümölcs ABC 1.500,-

Vidám állat ABC 1.500,-

Szívvel írt versek 2.500,-

VÁRUNK MINDEN ÉRDEKLŐDŐT!

 

Majzik Ilona: Fut a jelen -Vonaton

Fut a jelen szélsebesen
angyalszárnyon, négy keréken,
vágyvonatos ablakokon,
gyöngyszemálmú hajnalokon.

Bársonyíven, selyemréten,
múltidéző lélekpercen,
fut a jelen a jövőbe,
anélkül, hogy hátranézne.

Néhány emlék fel-feldereng,
kérlelvén a könyörtelent:
– Maradj velünk itt a múltban,
az sem baj, ha megfakultan!

Oly sivár a semmi gödre,
hadd maradjunk mindörökre!
A bölcs jelen hallva mindet,
végső ítéletet hirdet:

– Bánatképek, nagy fájdalmak,
feledésbörtönbe zárlak!
Örömpercek mindegyike,
megőrizlek mindörökre!

 

VÍZ VILÁGNAPJA

Megünneplését az 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá, felhíva a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére életünkben. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét.

Könyvtárunkban március 22-én szerdán délután fél 2-kor várjuk az 1-2-osztályosokat, míg másnap 23-án csütörtökön a 3-4. osztályosokat (osztályonként 2-2 főt) egy játékos vetélkedőre!

 

KÖSZÖNET

Iskolánk könyvtára egy 46 darabból álló könyvadományt kapott egy 4. c osztályos tanulótól. A könyvek összértéke meghaladja az 70.000 Ft-ot.

Ízelítőül néhány könyvcím:

Ifjúsági könyvek:

Travers: A csudálatos Mary kinyitja az ajtót

Doyle: Sherlock Holmes kalandjai    

Wilson: Apja lánya

Brashares: Négyen egy gatyában

Cabot: Ünneplő hercegnő

Petőcz András: Kalandjaim a Mágusképzőn      

Lewis: Narnia Krónikái

Burnett: A kis lord

Mándy Iván: Csutak a mikrofon előtt     

Angol nyelvű könyvek:

Burnett: The Secret Garden

Burnett: A Little Princess

Dickens: Christmas Carol

Duckwort: Woodoo Island

A nagylelkű adományozónak köszönjük ajándékát!

 

BIBLIAOLVASÓ NAP

Január 31-én kedden a Kárpát-medence református iskolái „Bibliaolvasó napja” kerül megrendezésre.  A 7-8. osztályos tanulók és a Vox Juventutis kórus a Nagytemplomban vesz részt az ünnepi istentiszteleten. A rendezvény keretén belül nemcsak Bibliaolvasásra kerül sor, hanem 9 órakor a templom előtt azt a kamiont is megtekintik, amely Genfből érkezik Debrecenbe. A kamion egyfajta interaktív kiállítótér, a reformációról tartalmaz bemutatókat.
Ezután az iskolában 10 órától körülbelül 12 óráig a könyvtárban folytatódik a Bibliaolvasás. Itt a felső tagozatos osztályokból 2-2 tanuló részvételére számítunk.
A Bibliaolvasó nap zárása egy ünnepi istentisztelet lesz 14 órakor szintén a Nagytemplomban.

Iskolánk könyvtárában a következő beosztás szerint zajlik a rendezvény:

9.40-9.50    Gyülekező
9.55    Köszöntés, a bibliai könyvek rövid bemutatása.
10.05    1. felolvasó
10.20    6. felolvasó
10.35    11. felolvasó
10.50    16. felolvasó
11.05    21. felolvasó
11.20    26. felolvasó
11.35    31. felolvasó
11.50    Záró ének

TEAHÁZ

Japanese Woman in a Kimono Making Tea --- Image by © Bloomimage/Corbis

(Japanese Woman in a Kimono Making Tea — Image by © Bloomimage/Corbis)

2017. január 11-én(szerdán) a felső tagozat12-én(csütörtökön) a 3-4.osztályos   tanulók számára újra teaházat rendezünk. Mindkét napon  a kezdési időpont 14 óra. Most a japán teák készítéséről lesz szó. A teakóstolás mellett a japán szokásokkal és a teakultúrával is megismerkedhetnek  a résztvevők.  Mindenki hozzon saját teáscsészét, hiszen újra lesz teáscsésze szépségverseny is.

Mindenkit szeretettel várunk!

 

karacsonyfa_koenyvekboel_kirakat

“Karácsony készül, emberek!
Szépek és tiszták legyetek!
Súroljátok föl lelketek,
csillogtassátok kedvetek,
legyetek újra gyermekek
hogy emberek lehessetek!”

(Wass Albert)

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és jó olvasmányokban gazdag boldog új évet kívánunk könyvtárunk minden látogatójának!

 

57d0d108bad9dd1ac0035e46c8d72b7f

Az alsó tagozatos karácsonyi versmondó verseny eredményei  a következők:
1-2. osztály:  ( a vers :Füle Lajos:Karácsonyi üzenet)
1.    hely: Kiss Domonkos Mátyás  1.z osztály
2.    hely: Borbély Viktor 1.d osztály
3.    hely: Milánik Jázmin 2. a osztály

3-4.osztály : ( a vers : Mészáros Sándor: Ajtót nyitok….)
1.    hely: Suszter Éva 4.c osztály
2.    hely: Demény Réka 4. a osztály
3.    hely: Kun Ágota 3.a osztály

Különdíjat kapott Pálffy Gábor az  Immánuel Otthonból. Az ő versmondása is hallható lesz az iskolarádióban.

5-6. osztály: (a vers Wass Albert :Karácsonyi versek-részlet)
1.    hely: Sipos Anna Csenge 5.z osztály
2.    hely:  Máthé Flóra 5.a osztály
3.    hely:   Eigner Panna  6.c osztály

7-8.osztály : ( a vers : Baja Mihály :Karácsony)
1    hely: Bellon Bíborka 8.c osztály
2    hely:  Vincze Rebeka 7.c osztály
3    hely:  Magos Boglárka 7.z osztály

nabradi_product_69333_131201150151_2

2016. december 7-én, szerdán délután 14 órakor lesz az alsó tagozatosoknak a  karácsonyi versmondó verseny a könyvtárban. A felsősöknek december 8-án csütörtökön, 14 órakor kezdődik.

Az itt első helyezést elérők elmondhatják majd a versüket a karácsonyi istentiszteletünkön a Nagytemplomban (ennek ideje: 2016. december 20-án, kedden délután 16.30) a második helyezettek a zenetagozatosok karácsonyi koncertjén,amelynek helye  a Nagytemplom( időpontja 2016. december 15. csütörtök délután 17. 00 óra). A  harmadik helyezettek versmondása  az iskolarádió adventi adásaiban lesz hallható.

A versek  a következők:

Az 1-2.osztályosok : Füle Lajos: Karácsonyi üzenet

A 3-4. osztályosok: Mészáros Sándor: Ajtót nyitok …

Az 5-6. osztályosok : Wass Albert Karácsonyi versek /részlet

A 7-8. osztályosok :Baja Mihály: Karácsony

Jó felkészülést kívánunk!

 

dsc_0425    dsc_0415    dsc_0409

 1. november 18. 9.00-14.00 között könyvtáros szakmai nap került megrendezésre a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Könyvtárában.

A szakmai napon a következő előadások hangzottak el: A megváltozott könyvtári jogszabályok Dr. Goda Éva főiskolai tanár interpretálásában. Itt elsősorban a köteles példányok szolgáltatását, valamint az archiválás kérdéskörét járta körbe az előadó.
A második előadás címe Olvasás a virtuális térben. Előadó: Dr. Lupkovicsné dr. Major Edit főiskolai docens. Az előadó a megváltozott olvasási szokásokról beszélt, illetve digitális tartalmakat bemutató oldalakkal ismertette meg a hallgatóságot (gyermekirodalmi adatbázis, OSZK által működtetett lapok)
A harmadik előadásban Fenyvesi Judit a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tudásmegosztó iskolai könyvtári szolgáltatásának tervéről beszélt. A program  a TÁMOP-3.1.15 Köznevelési reformok operatív megvalósítása projektjén belül készült el.

A következő előadó Peternainé Juhász Zsuzsa mesterpedagógus a debreceni Ady Endre Gimnázium Olvass többet! nemzetközi irodalmi vetélkedő 10 éves jubileumi rendezvényeit mutatta be a hallgatóságnak.

Ezután az Ajánlott olvasmányok feldolgozása könyvtári eszközökkel alsó és felső tagozatban című előadás hangzott el. Az előadó a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola könyvtárostanára Bajiné Takács Margit mesterpedagógus, szakértő volt.

Itt a gyakorlóiskolai tapasztalatok megosztására került sor.  A 3. és 4. osztályban a magyart tanítók igényei szerint  a következő művek kerülnek feldolgozásra:  Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön, Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő, Eric Knight : Lassie hazatér, Erich Kästner : Emil és a detektívek, valamint Mark Twain :Tom Sawyer kalandjai. Felső tagozatban a magyartanárok igényei szerint inkább összefoglaló órákra, vagy egy  tanórában megvalósítható játékos kompetencia alapú vetélkedőre kerül a sor a könyvtárban. A bemutatott művek  a következők voltak: Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk; Jókai Mór: A kőszívű ember fiai; Gárdonyi Géza: Egri csillagok;  Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig.

A tapasztalatok megosztása után kerekasztal beszélgetésre került sor. A mintegy 25 résztvevő közös megállapítása az volt, hogy a művek könyvtári környezetben történő feldolgozása motiválttá teszi a tanulókat, nem érzik kötelezőnek  a “kötelezőket”, többirányú komptenciafejlesztés, közösség- és személyiségfejlesztés valósítható meg, és nem mellékesen a könyvtárhoz való pozitív kapcsolódás lehetősége is megnyílik.

 

19a569cf1021be883531772885d8b092

MEGHÍVÓ

Tisztelettel és szeretettel meghívjuk Önt a DRHE Könyvtár Tanszéke, Felnőttképzési Központja és a
Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Könyvtára által szervezett

„Ajánlott irodalom feldolgozása könyvtári eszközökkel”
című szakmai napra.

Program:
Köszöntés: Dr. Goda Éva főiskolai tanár
A megváltozott könyvtári jogszabályok: Dr. Goda Éva főiskolai tanár
Olvasás a virtuális térben: Dr. Lupkovicsné dr. Major Edit főiskolai docens
Ajánlott olvasmányok feldolgozása könyvtári eszközökkel alsó és felső tagozatban: Bajiné Takács Margit mesterpedagógus, szakértő
Saját gyakorlat bemutatása: Bajiné Takács Margit mesterpedagógus, szakértő
Kerekasztal beszélgetés, vezetik: Dr. Lupkovicsné dr. Major Edit
főiskolai docens és Bajiné Takács Margit mesterpedagógus, szakértő
A szakmai napon a részvétel ingyenes.
Időpont:
2016. november 18. 900-1400
Helyszín:
Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola Könyvtára
4026 Debrecen, Hunyadi u. 17.
A programon való részvételért a megjelentek a DRHE Felnőttképzési Központja által kiállított tanúsítványt kapnak.
Kérjük, a szakmai napon való jelentkezésüket mindenképpen jelezzék
2016. november 10-ig az alábbi e-mail címre: goda.eva@gmail.com

tumblr_lys3340z4l1r20wemo1_500

Teaház a könyvtárban

Felső tagozatosoknak: november 16-án,  szerdán délután 14 órakor.
3-4. osztályosoknak: november 17-én, csütörtökön 14 órakor.
Az angol teák világával ismerkedhetnek meg a résztvevők.
A teakóstolás mellett vetítésre is sor kerül.
Mindenki hozzon saját teáscsészét!
Újra lesz teáscsésze szépségverseny.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

2014-27-szita-mock-fb-500x500

Könyvtárunk sikeresen pályázott a Liget Műhely Alapítványhoz, így a Szitakötő folyóirat 24 számát és hat gyerekkönyvet is nyertünk. Ajánlom jó szívvel ezeket a könyveket mindenkinek tanulmányozásra!

A folyóiratok között az egyikben megtaláljátok az alábbi  verset is:

Fecske Csaba
NE ENGEDD ELVESZNI

Felkiált az óra: Kakukk!
Egy riadt kis perc messze fut.
Mint akit űznek, úgy szalad,
sebes, akár a gondolat.
Lám az idő időt se hagy
neked, bár gazdája te vagy,
erős kézzel fogd igába,
ne ficánkoljon hiába,
köss egy csengőt a nyakába,
tudd, hogy hol van, ha már messzi
vágtat, ne engedd elveszni.

 

„Hej, Debrecen,
Ha rád emlékezem!…”

kep-148

A református iskolák versenyén 2016. október 28-án műveltségi vetélkedőt hirdetünk  irodalomból és könyvtárhasználatból felső tagozatos tanulók számára.
A versenyhez felhasznált irodalom:
Csokonai:Zsugori uram
Petőfi: Egy telem Debrecenben
Úti levelek III.
Szabó Lőrinc: Tücsökzene (Debrecenben, Hatodnap)
Ady Endre:Dal a Piac utcáról
Továbbá szükséges az alábbi lexikonokban, szótárakban, illetve digitális tartalmakban való keresés:
Magyar értelmező kéziszótár
Idegen szavak szótára
Magyar életrajzi lexikon 

Várunk minden versenyző csapatot!

100

    2016. október 26-án 15:00-tól könyvtár-pedagógia szakmai napra kerül sor az Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ, Konferenciateremben (4029 Debrecen, Monti ezredes u. 7.) Témák: Együttműködés a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és az iskolai könyvtárak között; Változások a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyben; Hogyan népszerűsítsük az iskolai könyvtárat?; 10 éves az Olvass többet! A jubileumi év programjai. Előadók: Berkiné Földvári Melinda pályázati referens Méliusz Juhász Péter Könyvtár, Fenyvesi Judit könyvtáros-tanár, Bajiné Takács Margit könyvtáros-tanár, Peternainé Juhász Zsuzsanna könyvtáros-tanár.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

14753669_1399684440056921_495426101868259903_o

Iskolánk aulájában ma nyílt kiállítás Egresi László fotóiból. A képeken elsősorban a mikrovilágot (bogarak, hangyák, vízcseppek)  figyelhetitek meg.

A kiállítás megtekintése mellett ajánlom figyelmetekbe a Mese  a hatpettyes katicabogárról történetét.

 

MESE  A  HATPETTYES  KATICABOGÁRRÓL                      13332948_1265521800139853_7298233233039804562_n

          Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ici-pici katicabogárka. Vidám volt, jó kedvű. Egyik fűszálról a másikra mászott. Eszegette a jó ízű levéltetveket.

Egyszer felmászott a tó melletti bokorra. Kihajolt az ága a víz fölé. Tiszta volt a tó vize, mint a tükör. A kis katica meglátta magát a víz tükrében.

— Oh, milyen szép vagyok! — kiáltotta vidáman. Lefutott az ágról és erre-arra szaladgált.

Találkozott egy másik katicabogárkával.

— Jé, de furcsa katica vagy te! — mondta neki a bogárka.

— Ugyan miért?

— Azért, mert neked hiányzik egy pettyed.

— Miért? Hány pettynek kell lenni a szárnyamon? — kérdezte kíváncsian a kis katica.

— Ezt sem tudod? Hétnek és neked csak hat van. — s ezzel otthagyta társát.

A katicának nem kellett több. Gyorsan a tó partjára futott. Felszaladt a bokor ágára, s a tó vizébe nézett.

— Egy, kettő, három, négy, öt, hat. — számolta a pettyeit. — Hiányzik egy! — fakadt keserves sírásra. — Csak hat pettyem van!

Szomorúan bandukolt haza.

Anyukája észrevette, hogy szomorú. Megkérdezte tőle:

— Miért vagy így elkeseredve kicsim?

— Miért van nekem csak hat pettyem? — zokogta a kis katica.

Odafutott az apukája is. Tanakodtak, tanakodtak, hogyan segíthetnének pici fiúkon.

Amikor lefeküdt aludni, a szülők megvárták, míg jó mélyen elalszik a kis katica és akkor odafestettek a szárnyára még egy pici fekete pettyet.

Reggel nem szóltak semmit. A katica leverten indult reggeli sétájára. Nem volt kedve levelekre mászni, levéltetveket keresni. Egyenesen a tó partjára ment, fel az ágra. Nézegette magát a víz tükrében és így szólt:

— Miért van nekem eggyel kevesebb pettyem? Egy, kettő, három — számolta a pettyeit –, négy, öt, hat … hét. Hét, hét, hét! — kiáltott fel. — Hiszen hét pettyem van! Hét csodálatos fekete pettyem!

Egy halacska dugta ki a fejét a vízből.

— Hé, halacska, számold meg kérlek, hány petty van a szárnyaimon?! — szólt le a bogárka.

— Egy, kettő, három, négy, öt, hat, hét. — tátogta a halacska.

— Hurrá! — kiáltott fel boldogan a katica. — Hurrá, hiszen olyan vagyok, mint a többi katicabogár.

S boldogan élt ezután a kis katica.

 

 

tinta-konyvek

Iskolánk részt vett a TINTA Könyvkiadó által meghirdetett Wekerle Sándor könyvtári állománygyarapítási pályázaton. A pályázatunkat a kiadó elfogadta, és már meg is kaptuk a könyveket. Az elkövetkező években az új szótárak és lexikonok nagy segítségükre lesznek tanulóinknak a tanulmányaik során, hogy sikeresen vegyék az akadályokat az iskolában.

 

aradi13

1849. október 6-án végezték ki Aradon az 1848-49. évi szabadságharc 13 honvédtisztjét, Pesten pedig ugyanezen a napon hajtották végre a gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnökre kiszabott halálos ítéletet. A bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, amiről a magyarság évről évre nemzeti gyásznap keretében emlékezik meg. Iskolánkban iskolarádiós adással emlékezünk erre a napra.

14777586-Global-education-concept-tree-made-books-Vector-file-layered--Stock-Photo

 

Szeptember 5-től megnyitja kapuit iskolánk könyvtára! Várok minden kedves régi és új olvasót!

Áldott tanévkezdést kívánok Kányádi Sándor versével:

 

Kányádi Sándor: Bandukol az őszi nap

Bandukol az őszi nap, s megáll minden fánál.
Bandukol és elidőz minden iskolánál.
Meg-megáll és elidőz… mire is kíváncsi
vajon ez a szelíd, ősz Nap-tanító bácsi?
Meg akarja tudni, hogy rendesek-é, jók-é
akik nála nyaraltak, nincs közöttük kópé.
Nem bújt-é a pad alá az a virgonc Pista,
s vajon az a Bandikó most is olyan lusta?
S följegyzi, ha rosszat lát, föl bizony, barátom, –
s megégeti orrukat majd a jövő nyáron.

 

olvasas

MIT OLVASSUNK A NYÁRON? (ajánlott olvasmányok)

1 – 2. osztályosok

Fésűs Éva: Csupafül 22 meséje
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
             Szegény Dzsoni és Árnika
             A Hétfejű Tündér
             A kisfiú meg az oroszlánok
Bartos Erika: Bogyó és Babóca
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
                  Ezt nevezem!
Békés Pál: A kétbalkezes varázsló
Csukás István:  A téli tücsök meséi
                Mirr-Murr kalandjai
Benedek Elek:  Szélike
Szutyajev: Vidám mesék
Tersánszky Józsi Jenő: Misi mókus kalandjai

3 – 4. osztályosok

Fekete István: Vuk
           Tüskevár
           Bogáncs
Tatai Sándor: Kinizsi Pál
Lázár Ervin – Lázár Zsófia: Bogármese
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló
Félix Salten: Bambi
Janikovszky Éva: A hét bőr
                 Égigérő fű
Alan Alexander Milne: Micimackó
Erich Kästner: A két Lotti
               Emil és a detektívek
Kipling: A dzsungel könyve
Bálint Ágnes: A repülő dívány
Berg Judit: Rumini
Csukás István: Nyár a szigeten
               Utazás a szempillám mögött
Lindgren: Harisnyás Pipi történetei
Fehér Klára: Mi, szemüvegesek
Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején
Móra Ferenc: Kincskereső kisködmön
Nógrádi Gábor: Petepite

5. osztály

    Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
    2-3 népmese (magyar és európai)
    Grimm testvérek: Mesék
    Hetvenhét magyar népmese
    Mitológiai és bibliai történetek (Prométeusz-mítosz; Daidalosz és Ikarosz; A világ teremtése; A bűnbeesés; A vízözön; Jézus születése és gyermekkora)
    Gárdonyi Géza, Móra Ferenc novelláiból
    J. Verne: Sándor Mátyás
    R. Kiplin: A dzsungel könyve
    J.K. Rowling:Harry Potter könyvek

6. osztály

    2 történeti monda (Lengyel Dénes: Régi magyar mondák c. válogatásából)
    Gárdonyi Géza: Az egri csillagok
    Defoe: Robinson Crusoe
    J. Verne: Kétévi vakáció
    Erich Kästner: A két Lotti
    Lengyel Dénes: Régi magyar mondák
    Árpád népe 1000 év magyar mondái (Kovács Andrea szerkesztésében)

7. osztály

    Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
    Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője
    Mikszáth Kálmán: 3 novella A jó palocok; Tót atyafiak c. novelláskötetéből
    Részletek Jókai Mór regényeiből (pl: A kőszívű ember fiai; Az aranyember)
    Mikszáth Kálmán: A gavallérok
    C. Dickens: Twist Olivér

8. osztály

    Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig
    Shakespeare: Rómeó és Júlia
    Katinthy Frigyes: Tanárúr kérem
    Mikszáth Kálmán: Tímár Zsófi özvegysége
    Tamási Áron: Ábel a rengetegben
    Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

  A nyári szünidőre mindenkinek jó pihenést és jó könyveket kíván : Margó néni!

 

 

ATbKqaE5c

Kedves Gyerekek!

Lassan itt a tanév vége, így mindenkit arra kérek, hogy hozza vissza a kikölcsönzött könyvtári könyveket!

 

Versünnep

VERSÜNNEP

 

2016. április 7-én csütörtökön délután 14 órától a költészet napjához kapcsolódóan Versünnepet rendezünk alsó tagozatosok számára a könyvtárban.

Az idén a tavalyi évhez hasonlóan minden osztály részvételére számítunk. Az itt megjelenő tanulók az osztályok kedvenc versét mutatják be (lehet saját költés is), olvassák fel a többi érdeklődőnek.
Mindenkit szeretettel várunk!

 

madarak1

Áldott húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves olvasónknak az alábbi locsolóverssel:

Hasad a szép hajnal, mutatja sugarát,
 Szép szívvel és szájjal dicsérjük az Atyát.
 Az Atyaistennek imádandó fiát,
 Hogy el ne hagyta érni húsvét másodnapját.
 Én is, íme, boldog örömet hirdetek,
 Hogy feltámadt Krisztus, azon örvendjetek!
 Feltámadt a Jézus,

legyőzte a halált,
 Ezáltal az élet diadalmat talált.
 De hogy minek jöttem én, azt is megmondom:
 Öntözködni jöttem, a szót nem cifrázom.
 Engem öntözködő
 ápolónak hívnak,
 Vizemből a lánykák friss életet szívnak.
 Adja ki a lányát, kérem szeretettel,
 Hadd öntsem meg a kezét rózsavizemmel! 

 

elvalaszto2

 

Szeretettel ajánlom figyelmetekbe a Könyvsú-go! Válassz könyvet könnyen! című könyvválasztó oldalt.

Ezen a néven indította útjára a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ online könyvválasztó oldalát, amely nemzetközi példákat is követve készült el az Olvasók Diadala olvasásfejlesztési játék eredményeként.
Az olvasmányélmények olyan ajánló oldala jött létre, ahol minden megjelenő könyvet a gyerekek véleményeztek, ajánlanak vagy nem ajánlanak saját korosztályuknak.

A Könyvsú-go használatakor  a kamaszokat érdeklő 13 műfajból választhatunk, amely kategóriákat könyvcímekkel ruháztunk fel. A műfaj kiválasztása mellett egy másik oszlopban meghatározhatjuk, hogy milyen érzelem legyen a könyvben, amit szeretnénk olvasni. Ezek kiválasztása után megjelennek azok a könyvek, amelyeket a témákban ajánlanak a gyerekek. A borítóra kattintva pedig olvashatjuk a személyes ajánlót. Lehetőség nyílik a hozzászólásra, véleményezésre minden használónak.

Az adatbázis folyamatosan bővül a gyerekek ajánlói alapján. Az adatbázis az alábbi linken érhető el:
http://konyvsu-go.gvkik.hu/

Jó böngészést kívánok!

 

kommunizmus_aldozatai2-300x300

 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata rendelte el. Ennek értelmében az oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus és egyéb diktatúrák áldozatainak emléknapját.

Iskolánk erről a napról a könyvtár előtt található tárlóban és faliújságon emlékezik meg. Tekintsétek meg minél többen ezt a kiállítást!

images

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Világszerte, de főleg az angolszász országokban Bálint napján (február 14-én) tartják a Bálint-nap (angolul Valentine’s Day) ünnepét, amely Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt sokak számára mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen (amelynek vallási eredete az idegen elnevezés elterjedése miatt Magyarországon elhomályosult) a szerelmesek megajándékozzák szerelmüket.

 

Magyar kultúra napja

himnusz

 

A Himnusz születésnapja. Kölcsey Ferenc ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását 1823-ban a kézirat szerint. 1989 óta erre az eseményre emlékezünk a magyar kultúra napján.

Iskolánk ennek kapcsán városi tanulmányi versenyt rendez. Ebben a tanévben a könyvtári forduló témája  a honfoglalás, ezzel kapcsolatban kell a versenyzőknek játékos feladatokat megoldani. A tanulók szótárakat, lexikonokat használnak, a témával kapcsolatban memóriajátékra is sor kerül. Ajánlott irodalomként Lengyel Dénes Régi magyar mondák című műve forgatható haszonnal.

Minden csapatnak jó felkészülést kívánunk!

 

Áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

karacsony

Lukátsi Vilma: BEZÁRT AJTÓK

…minden ajtót bezártak már:
éj van, alszik Betlehem,
szállás nélkül csak két ember
megy fáradtan, csendesen,
megy fáradtan, csendesen…

Egy útszéli istállóban
pislákol a mécsvilág…
– nem oltotta el a gazda?
Az apró fény messze lát,
hívogatóan föl-föllobban,
mintha szólna: – jöjjetek!
Van friss széna, korsóban víz,
tegyétek le terhetek!
Kívül a fák összesúgnak:
– Ott benn történt valami!
Amiről az egész világ
fog majd egyszer hallani!

A jászolban gyermek fekszik!
Édesanyja ráhajol,
…nyár illat árad feléje
a szénaszálak alól…
Szelíd tehén párás szája
leheli rá melegét…
A korsó víz friss forrásból
hozta a csorgás neszét…

Bezárt szívek, bezárt ajtók,
fösvény álmú emberek:
ott a boldog istállóban
Isten Fia szendereg!

Messze kint a nyájak mellett
hírt kaptak a pásztorok:
ének csendült a magasból,
zengte száz angyal-torok…

Napkeletről jó ideje
indult egy kis karaván,
a csillag jelét követve
ide is értek talán…

A csillag megállt az égen!
Kialudt a mécsvilág,
hivatását betöltötte,
mert más Fény jött most a földre:

Isten küldte szent Fiát!
Isten küldte szent Fiát!

karacsonyi tea

2015. december 10-én, csütörtökön délután 14 órakor karácsonyi teaházat rendezünk a könyvtárban.

Most a fűszeres karácsonyi teák készítéséről lesz szó. A teakóstolás mellett karácsonyi olvasnivalókkal, szokásokkal is megismerkedhetnek a résztvevő felső tagozatos tanulók.
Mindenki hozzon saját teáscsészét!

Újra lesz teáscsésze szépségverseny is, valamint a diákönkormányzat jóvoltából jutalmat is kap a legszebbnek választott csésze tulajdonosa.
Mindenkit szeretettel várunk!

Hétfőn és kedden, azaz december 7-én és 8-án került megrendezésre könyvtárunkban az alsó- és felső tagozatos karácsonyi versmondó verseny. Az eredmények a következők lettek:

 • Az 1-2 osztályosok közül harmadik helyezett lett Molnár Milán a 2.c osztályból, második helyezett Pokoraczki Álmos a 2.a -ból, az első pedig Milánik Jázmin az 1. a osztályból.
 • A harmadik negyedik osztályosok közül harmadik helyezett lett Szirák Péter 3.c osztályos tanuló, második helyezett Demeter Júlia a 4. c osztályból és első Demény Réka a 3.a osztályból.
 • Az 5-6. osztályosok közül Győri Zsófia harmadik helyezett lett az 5.z osztályból, második helyezett Horváth Dorina Szaffi az 5.a-ból, az első pedig Kiss Róbert az 5.c-ből.
 • A hetedik nyolcadik osztályosok közül harmadik helyezett lett Csontos Bence a 7.b-ből, második
 • Soós Zsuzsa Jázmin a 8. a osztályból, és első helyet szerzett Müller Lili a 7.b osztályból.

Gratulálunk nekik!